2017. március 22., szerda

Receptek a 16. századból


A 15. és 16. századból már számos, a mai ízlésre és technikára könnyen adaptálható süteményrecepttel találkozhatunk. Most ezekből válogattam, próbáltam elsősorban könnyen elkészíthetőeket választani, melyek aztán tovább alakíthatóak mindenki saját ízlése szerint. (A képek csak illusztrációk)


Alma párnák


Hozzávalók:

4 nagyobb alma
1 csésze liszt
Olaj a sütéshez
Fél csésze tej vagy víz
1 nagy tojás
Fahéjas cukor
Némi só

Elkészítés:

Hámozd meg az almákat és vágd négy részre.  A lisztből, vízből vagy tejből, tojásból és sóból készíts egy könnyű tésztát, majd  öntsd bele az almákat. Tégy egy kis zsiradékot egy nagyobb serpenyőbe és forrósítsd fel, majd tedd bele a tésztával beburkolt almadarabokat. Süsd lassú tűzön mindkét oldalát. Ha már szép aranybarna, vedd ki és hempergesd meg fahéjas cukorban.

Ez akár készülhet másfajta gyümölccsel is, valamint elkészülte után fogyasztható lekvárral is.






Borban főtt cseresznyék


Hozzávalók:

1 font szárított cseresznye
1 és fél csésze vörösbor
1 és fél csésze víz

Elkészítés:

Tedd a cseresznyéket a vörösboros vizes keverékbe egy éjszakára.  Utána közepes hőfokon kezd el melegíteni (főzni) a cseresznyés keveréket. Majd csökkentsd a hőfokot annyira, hogy már csak párolódjanak az alapanyagok.  Akkor lesz készen, ha a cseresznyék kissé megduzzadtak, valamint a folyadék sziruppá sűrűsödik.

Ezt a recept bármikor alkalmazható, de a hidegebb hónapokban tehet igazán jó szolgálatot. Meg lehet próbálni meggyel is elkészíteni. Turmixolva akár italként is fogyasztható. 








Hozzávalók:

1 egész kenyér
1 csésze sűrű krém (ma már használhatunk mascarponét vagy tejszínt is)
2 evőkanál cukor
1 evőkanál (vanília) kivonat és némi díszítés (opcionális)

Elkészítés:

Tedd a krémet egy hűtött tálba. Tejszín esetén verd fel a krémet, mascarpone esetén csak keverd össze.  Folyamatosan adagold hozzá a cukrot, valamint a vanília vagy bármilyen más kivonatot, valamint adhatóak még hozzá gyümölcsök is.  Ha elkészült tedd a krémet egy kihűlt pirítós tetejére és díszítsd. 

Ez feltehetően egy korai változata a kenyér felfújtnak vagy pudingnak, mely a képen is látható. Ez a recept sokféleképpen variálható, alakítható. Adható hozzá alma és tojásfehérjehab, valamint lekvár és máris a máglyarakáshoz hasonlatos receptet kapunk, de kenyér helyett használhatunk kalácsot, kiflit vagy zsemlét is.   



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése